Skip to content

8 juni 2020 första slungning för året

Idag slungade vi själva för första gången. 9st ramar var redo och döm om vår förvåning när genomskinlig ljusgul honung slungades ur binas utbyggda celler och rann ut ur slungans nedre tappkran. Vilken rikedom!

Rörandet tog nu vid. Vi rörde en gång om dagen och enligt boken skulle en brunaktig skiftning finnas efter sleven när rörandet (för att undvika kristallisering) var klar. Oj så vi funderade på när tappning skulle göras. 

Den 8:e dagen var honungen stel om ändå inte så stel så den gick med möda att fösa ut ur tappkranen och ner i burkar.

Denna slungning av 9st ramar gav 14,5 kg honung. Den är mjölkvit, smörig, krämig, len och smakar som söt godis!

21 juli andra slungningen

Idag slungade vi 10st ramar från kupa A och 10st från kupa B. Ramarna var inte helt täckta vilket påverkar vattenhalten i honungen. För första gången använde vi mätinstrumentet refraktometer för att se vattenhalten. Kupa A hade 20% och kupa B 19,4%. Om halten är över 20% finns risk för att honungen jäser.

Totalt gav ramarna 20kg honung. Den kommer nu att vara i ”bingen” och röras morgon och kväll tills den kristalliseras till lämplig konsistens och därefter tappas på burk.

7 augusti bedömde vi att honungen var färdigrörd.
Vi hade dagligen rört i honungen med cementröraren morgon och kväll. Honungen hade ljusnat och mörka slingor bildades vid rörning i honungen. När vi lät honungen ringla ned från cementröraren la honungen sig i något diffusa veck men ändå veck. 

Slutresultatet blev 49st 350grams burkar med honung. 

Smaken är aromatisk med en touch av mint. Mintsmaken kommer från lindblommor övriga aromer från trädgård och odlingar runt Tullgarns slott (det vet vi för de flög åt det hållet ?).

16 augusti 2020 tredje slungningen

Ikväll slungade vi 21st ramar, 10st från A, 10st från B och 1 undanplockas ram från A sedan tidigare. Resultatet blev 14,5 kg med en vattenhalt på 21 % vilket är lite högt men förhoppningsvis blir det bättre innan vi tappar honungen på burk.

Honungen är bärnstensfärgad, aromatisk och har en utpräglad smak av mint vilket betyder att det är mint i honungen.

22:a september
Vi rör fortfarande och undrar när det ska stå klar för tappning i honungen. Det är så svårt att veta. Som vår mentor sa: ” Vad väntar ni på?” 
Rätt tillfälle att tappa på burk, men när är det?

fjärde slungningen, slutskattning

Ljunghonung